28 januar 2014

Top 10 Tirsdag - verdener jeg ikke vil leve i!

Top 10 tuesday (dansk: top 10 tirsdag) er et begreb fra bloggen The Broke and the Bookish, hver uge udkommer der et nyt emne og denne uges emne er verdener man ikke vil leve i.

1. Delirium af Lauren Oliver
At leve i verden, hvor kærlighed fjernes som en sygdom, ellers tak! Jeg er vild med mine følelser, også selvom de får mig til at gøre dumme ting en gang i mellem.

2. The Fault in our Stars af John Green
Her er en verden jeg slet ikke vil ind i, der er alt for meget smerte til at jeg kan bære det. Og en ting, jeg da slet, slet ikke vil, er at bytte plads med Hazel, sådan overhovedet!

3. Slettet af Teri Terry
Jeg er ikke vild med totalitære og overvågende stater, jeg kan ikke se meningen i det. Derfor er jeg slet, slet ikke fan af det samfund som Kyla bliver opdraget til at passe ind i.

4. The Hunger Games af Suzanne Collins
Uha! Overvej at bo i et land som dette, hvor alle er inddelt i distrikter og bogstavelig talt skal kæmpe for livet konstant, og så er jeg ikke en gang begyndt at tale om Høsten og Spillet.

5. Afrika-triologien af Jakob Ejersbo
Voldtægt, racisme, bedrag, rige og fattige... Det lyder ikke videre tiltrækkende. I hvert fald ikke for mig. Bare det at læse mig igennem alle bøgerne var både hårdt og svært, men at skulle leve i det hver eneste dag? Jeg kan slet ikke forestille mig hvor forfærdeligt det må være.

6. Ender's Game af Orson Scott Card
Jeg kan meget godt lide den del, hvor hele verdenen er blevet enige om en våbenhvile, men jeg er nu knap så begejstret over grunden, trussel fra en anden planet, og hvordan de vælger at optræne børnesoldater for at få bugt med problemet.

7. Gossip Girl af Cecily von Ziegesar
Lige meget hvor fascineret jeg har været af deres verden af luxuriøse diamanter, designere og champagne, så har jeg intet ønske om at være en del af alle intrigerne.

8. Forfatningen af Gemma Malley
Okay, tag lige en dyb indånding før jeg smider den her. Tag jorden om ikke mange år, læg så en generation af voksne der er bange for at dø, plus en utrolig dårlig løsning på problemet med overbefolkning og så har du grundingredienserne til verdenen i Forfatningen.

9. Prinsessen i Tårnet af Sharon Stewart
Bogen foregår under Den Franske Revolution med Marie Antoinettes ældste datter som hovedperson. Alle der bare har en smule kendskab til den franske historie kan vel nok forstå hvorfor eg ikke ønsker at være en del af denne verden.

10. Den enes død af Sara Shepard
En søster er død og den anden bliver presset til at tage dennes plads, så ingen vil opdage fraværet (og sjovt nok; så mordet ikke opdages), det lyder ikke videre tiltrækkende, vel??

- Anna

27 januar 2014

En lille aftenglæde til en whovian

Har du set og nydt Doctor Who-episoderne? Er du vild med Steven Moffat? Har du en halv times tid du kan afsætte? Hvis du kan svare ja til alle tre spørgsmål vil jeg foreslå dig at sætte dig og nyde dette skønne samtale mellem to youtubers og Steven Moffat. Enjoy.

21 januar 2014

Enders Game

Titel: Enders Game
Dansk titel: Ender's Strategi
Forfatter: Orson Scott Card
Forlag: Orbit

Handling: For at beskytte Jorden mod angreb fra den fremmede art kaldet 'buggers' har regeringen valgt at avle geni-børn i et forsøg på at få nye former for taktikker som fjenden ikke kan gennemskue. Ender er et af disse børn. Hans to ældre søskende var også blevet avlet til samme formål, men ingen af dem klarede første prøveperiode, de første 6 år af deres liv. Ender derimod, han bliver valgt og taget med til 'Battle School' for at lære alt hvad der er at vide om militærstyring og taktikker.
På skolen udmærker Ender sig i en helt utrolig grad. Men som den yngste elev og som offer for andres misundelse lider Ender under tvungen isolation fra alle de andre børn. Men han er dygtig og det udnytter de voksne

Bedømmelse: ***** (4 stjerner)
Anmeldelse: Allerede fra starten af lægges der op til at Ender er 'den udvalgte', han er helt utrolig intelligent og det gør at han ikke er som andre børn, på nogen måde - han har simpelthen været nødt til at modnes hurtigere end det gennemsnitlige barn. Når hovedpersonen er 'den udvalgte' har man ofte nogle forventninger og tanker om hvordan karakteren bliver udformet, og heldigvis har Card forsøgt at ligge lidt afstand til det der godt kunne gå hen at blive til endnu en af de udvalgte drenge som bare bliver blandet sammen til en stor pærevælling. Det billede af ham som en anderledes 'udvalgt' end de andre, kan muligvis godt være blevet farvet af mig, der er blevet ret vild med den dreng, for han er en skøn blanding af sympati og genialitet, udover det er han for det meste også nem at følge.
Det har faktisk været noget helt andet at læse end det jeg plejer at søge efter, hvilket nok har noget at gøre med at det bl.a. var en anbefaling og ikke kun mit eget valg at læse den, selvom jeg fik rigtig meget lyst til det efter jeg så traileren til filmen (jeg smider den ind nederst). Card har virkelig overvejet hvordan vi kan blive hevet ud på et skråplan, der er så skråt at vi knap nok kan stå op selvom vi bliver ved med at argumentere for at det på ingen måde hælder. Det viser han os ved at lade de voksne i bogen trække sig i baggrunden og tvinge børnene til at tage kampen op med buggers, og det er utrolig skræmmende at læse. Men samtidig har hele supermagterne USA og Sovjet (jep, ret tydeligt at se at den er fra 80'erne, hva? I bogen har Sovjet dog bredt sig hele vejen til Nederlandene) indgået en midlertidig våbenhvile så længe buggers truer udefra, og det er nu meget fedt at se at rent faktisk kan en tid hvor lande ikke slås, selvom det kun er pga. en fælles fjende udefra.
Bogen vender og drejer ting der stadig er relevant på nogle punkter og får os, mig, til at tage stilling til noget jeg måske ikke har taget stilling til før.
- Anna

19 januar 2014

En skønskøn weekend

Denne weekend har jeg haft hele huset for mig selv, og hvad er så det første man gør? Ja, nemlig, man forlader det så tidligt så muligt og dernæst kommer man først hjem sent søndag eftermiddag - det eneste rigtige! Haha! Not to worry though, for jeg har haft det skønt.
Jeg har været til en dejlig filmaften, med nogle af de sødeste venner jeg har. Jeg kan nu stolt blære mig med at jeg har set Løvernes Konge og Tarzan (to film, som alle normale mennesker så da de var små...), og jeg er nu begyndt at forstå, hvorfor alle siger at de klassiske disney film er gode. Personligt har jeg ikke set mange af dem, maks 15 stykker, men jo flere jeg ser jo mere lyst får jeg til at se dem alle. Og det kommer jeg nok til med den venneflok jeg har, for nogen af dem har allerede erklæret at vi skal have et marathon. Og det er fedt at sidde der i sofaen sammen med nogle skønne mennesker og se nogle film jeg aldrig har set før, også selvom folk var virkelig slemme til at spoile i går! (Ikke at jeg bebrejder nogen, nejnej...)

I dag tog jeg så sammen med en veninde ud til en fotograf for at være support mens hun skulle fotograferes (meget mærkeligt, taget i betragtning af at det var en fotograf vi skulle mødes med). Det var sjovt at se hende bag et kamera. 
Fotografen spurgte også mig om jeg ville prøve, og den slags kan jo ikke skade, vel? Jeg har prøvet at stå bag et kamera et par gange før, i to forskellige situationer: Da jeg var omkring 8 år og skulle være med en artikel med juleopskrifter i et boligmagasin og så igen da jeg var 14 og var med i en tv-reklame for et teleselskab. Begge gange var ret sjove og jeg fik prøvet at komme lidt ud af min ellers så rare comfort zone og det ville jeg prøve igen i dag. At jeg så samtidig kunne være sammen med min søde veninde, gjorde det bare lidt sjovere, selvom jeg må indrømme at det var ret grænseoverskridende at stå foran to andre mennesker på den måde.

De to dage har bare fløjet afsted, fuld fart fremad osv og ih hvor er de blevet nydt, så nu kan jeg lægge mig i min seng og falde i søvn med et smil. Godnat og sov godt!
- Anna

07 januar 2014

Spiderwick fortællingerne

Titel: Spiderwick fortællingerne 1-5
Originaltitel: The Spiderwick Chronicles
Forfatter: Holly Black (Tekst) og Tony DiTerlizzi (Illustrationer)
Forlag: Gyldendal

Handling: Tvillingerne Jared og Simon Grace flytter fra New York til tante Lucindas gamle, faldefærdige hus i en lille by sammen med deres mor og storesøster Mallory. Jared går på opdagelse i huset og finder en underlig bog, der beskriver alle mulige forskellige slags væsner der kun burde findes i eventyr. Men langsomt som der sker flere underlige og uforklarlige ting i huset bliver de tre børn klar over at væsnerne er virkelige, og de bliver nødt til at finde ud af hvad de skal gøre ved det, for ikke alle er lige venlige.

Bedømmelse: ***** (3 stjerner)
Anmeldelse: Det er slet ikke første gang jeg har læst bogen, men det er dog nogle år siden jeg sidst har åbnet en af bøgerne. En blanding af nostalgi og god historie gør at jeg altid har kunne lide historien, og denne gangs læsning var da heller ikke skuffende, selvom det tydeligvis er til en yngre målgruppe. Og da jeg nåede til bog 2 kunne jeg rigtig mærke hvordan jeg blev gladere over bogen, især fordi mere af det univers der skildres i Spiderwicks Felthåndbog præsenteres, især fordi bog 1 mest af alt var en indledning til selve historien. Og samtidig blev jeg også mere og mere glad over at se de rigtig fine tegninger der pryder flere af siderne i bøgerne. Det er bare ærgerligt at tegninger ikke helt stemmer overens med handlingen.
Hver eneste bog lægger helt utroligt meget op til den næste både med en rigtig åben slutning og en appetitvækker til aller sidst. Det kan jo også være meget godt, men jeg synes nu at bøgerne er for korte og kunne med fordel samles til én, for bøgerne er næsten for korte.
Så det er nok mest glæden ved gensynet og selve ideen der hiver bedømmelsen op, og det har jo nok noget at gøre med at målgruppen er mere 12 år end 17 år
- Anna